Novi Sad
25.07.2012.
06:25 > 07:17
Pojedini Novosađani se žale da su ih iz pravne službe Elektrovojvodine protekle nedelje zvali na kućni telefon zahtevajući da im građani preko žice daju lične podatke, poput jedinstvenog matičnog broja i broja lične karte.
  • branko

    27.07.2012 10:37
    zloupotreba
    mislim da neko skuplja potpise,jmbg,broj licne karte i potpis ce on sam da"naskraba" i to je to 10000 potpisa 5000 koliko hocete
  • Vaskez NS

    26.07.2012 12:34
    @neka cudna sorta
    Ugovorni odnos između zainteresovanih strana se u delu identifikacije istih potvrđuje i međusobnim davanjem na uvid i ličnih odnosno poslovnih dokumenata/isprava a deo podataka koje sadrže (ime, prezime, br. ličnog dokumenta, matični broj firme) se može (i treba) uneti u Ugovor. Nema šta nekakav "trange-frange Telekom poslovni partner" da raspolaže ličnim podacima građana koji su nekad ušli u neki ugovorni odnos sa Telekomom. Ako hoće da proda telefon pod posebnim uslovima onda neka zaključi ugovor prema gornjem uputstvu sa kupcem i to je to. On NE SME da te podatke dobija "preko veze".
  • neka cudna sorta

    25.07.2012 17:14
    @ Vaskez NS
    A sto vi takvi onda idete kod tih "poslovnih partnera Telekoma" da uzmete aparat i paket tj. potpisete ugovor ako ne zelite da oni znaju vase podatke?! Kako ste to zamislili - pojavite se u radnji, kazete ja sam Mali Perica, 'ocu Galaxy S III za 1din i najskuplji postpaid i oni vam daju, vi se potpisete tj. nesto nazvrljate i to je to?! ALO, ljudi, ajde malo ukljucite mozak
  • gingerbread

    25.07.2012 16:17
    ne uznemiravajte se gospodjo oni su vas zvali samo da provere da li im se podaci slazu sa onim sto vec imaju
  • 25.07.2012 12:30
    Nema neke dodirne take sa ovom temo, al mozda i ima

    jedan komentator kaze, "...pao im sistem...;"
    e to samo moze kod nas, kada im se ne radi, onda PADNE SISTEM

    tako je i u sudi -danas, 25.07.2012 god
    sve se dogadja na salteru
    za izdavanje brojeva za overu svih dokumenata
    nema brojeva za izdavanje PAO NAM SISTEM,tako kaze sluzbeno lice
    dodjite oko 11h mozda ce proraditi
    i naravno i u 11h sistem se nije podigao
    sta treba stranka da odradi da se u sudu,u policii... podigne sistem
  • Vaskez NS

    25.07.2012 12:25
    @ko cita ne skita
    Da su u Ugovoru napisali da imaju pravo da vaše podatke objave na bilbordu, time bi bili oslobođeni krivice iz Zakona jel' ?
    Dakle, to što su oni na tom papiru koji je pretpostavljam uslov zaključenja ugovornog odnosa sa Telekomom (pretplatnički broj i sl.) napisali "da im dajete ovlascenje da Vase podatke dalje proslede unutar kompanije, nadleznim organima, pravnim savetnicima, partnerima, itd" apsolutno ih ne oslobađa od odgovornosti za kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno Čl. 8:
    "Obrada podataka nije dozvoljena ako:
    1)se vrši u različitu svrhu od one za koju je određena, bez obzira da li je lice dalo pristanak ili ne
    6)ako je podatak koji se obrađuje nepodesan ili nepotreban za ostvarenje svrhe obrade
    7)su broj ili vrsta podataka koji se obrađuju nesrazmerni svrsi obrade"

    Dakle:
    1. za zasnivanje ugovornog odnosa sa Telekomom su bili potrebni neki podaci klijenta, ali njihova dalja distribucija (što je takođe obrada) poslovnim partnerima nije u istoj svrsi u kojoj su oni ostavljeni Telekomu.
    2. Čak i tačka 1 je kršenje Zakona ali oni idu i dalje - dati poslovnom partneru i nečiji JMBG ?!? S obzirom da se iz njega može izvesti i nečiji pol koji je po Zakonu naročito osetljiv podatak, bogme su oni napravili prekršaj iz Zakona za koji sleduje kazna od 50.000 do 1.000.000 dinara.
  • dezinformacija

    25.07.2012 12:20
    Iso
    Vec ti je neko rekao da lupetas. Svako ima pravo da trazi licnu kartu i sl, ali je samo odredjenima OBAVEZNO dati (inace se ide na razgovor i/ili hladjenje glave). A ti sad idi u banku/postu/prodavnicu (nakon kupovine platnom karticom npr.) pa odbij da das LK i kad ti ne daju platu/penziju/kredit/paket/namirnice - ti se zali/tuzi ih pa javi kako si prosao (tj. koliko vremena i para si izgubio). Svako je danas pravnik, boz' sacuvaj...
  • 25.07.2012 11:46
    Mogao bi 021 da istrazi i one likove i devojke koje za rukav vuku gradjane po centru grada i uvaljuju im neke cestitke za pomoc deci kao i karte za SNP. Na svim cestitkama koje uvaljuju stoji broj racuna na koji se moze uplatiti dobrovoljni prilog a svi ti racuni su racuni privatnih firmi i raznih NVO u cijim statutima prilikom osnivanja pise da kao pomazu deci sto njih uopste ni ne obavezuje na to i sa uplacenim novcem mogu da rade sta god hoce. Jedno vreme su cak prodavali cestitke za skolu "Milan Petrovic" i njihov fond za decu ometenu u razvoju. Direktorka skole je u sredstvima javnog informisanja izjavila da ta skola ne sakuplja novac na ovakav nacin niti je ikog ovlastila da to cini u njeno ime te da je po sredi prevara. Isto tako i SNP tvrdi da oni na ovaj nacin ne prodaju karte za predstave. Najtragicnije je to sto momku ili devojci koji navodno prodaju te cestitke vi dajete 100 dinara za obicno parce papira na kojem pise broj racuna na koji mozete uplati dobrovoljni prilog i da uopste ne dobijete priznanicu za tih 100 dinara tako da ti momci i devojke to trpaju sebi u dzep a vi ispadate magarac. U pitanju je jako velika prevara za koju ni policija nije zainteresovana jer da jeste sklonila bi prevarante sa ulice.
  • ko cita ne skita

    25.07.2012 11:19
    @ Nadadobric
    Radnja je partner sa Telekomom, tacnije mt:s-om. Oni daju/prodaju telefone, mt:s pakete. Samim tim isti imaju aplikaciju na racunaru koja se povezuje sa Telekomom. Dakle nisu podaci kod njih nego kod Telekoma. Inace, vi ste potpisali (ranije) ugovor sa Telekomom gde pise da im dajete ovlascenje da Vase podatke dalje proslede unutar kompanije, nadleznim organima, pravnim savetnicima, partnerima, itd. Ko Vam kriv sto ne citate sta potpisujete (i ne, nisu "sitna slova" u pitanju, prilicno su krupna)
  • iso

    25.07.2012 11:02
    nazadujemo
    Poste, banke, organi uprave, kontrolori u autobusima itd, nemaju pravo da vam traze licna dokumenta jer im to nedozvoljava Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Sto se tice Komunalne policije tu si upravu oni smeju, tj, zakon ovo pravo daje i obaveštajnim službama, poput BIA i VBA, carinskoj službi (ako prelazite granicu), poreskim organima (kada izvršite poreski prekršaj), Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (zatvori), sudskom obezbeđenju ili pravosudnoj administraciji.
  • Radio 021

    25.07.2012 10:23
    @nadadobric
    Poštovana,

    Molimo vas da nam iskoristite e-mail adresu potpisnika ovog teksta kako bismo mogli da istražimo o čemu se radi u navodu koji ste pomenuli u komentaru.

    Vaš R021
  • Radnik

    25.07.2012 10:19
    @ Iso
    Ne verujem da je ovo istina! A i da jeste to sto necete da pokazete licnu kartu nekome ko vam je trazi, a mozda po vasem tumacenju za to nema prava, moze samo vama da ide na stetu.
    Recimo, dodjete u Postu da podignete paket koji vam nije isporucen jer niste bili kuci. Prvo sto ce biti jeste da vam sluzbenica na salteru trazi licnu kartu kako bi se uverila da je paket za Vas. I sta ce te Vi reci? Da nema prava da vam trazi licnu. Pa dobro, ne mora da trazi ali isto tako ne mora a i ne sme da vam preda paket jer ne zna da ste to zaista vi.
  • nazadujemo

    25.07.2012 10:14
    @ iso
    Ne lupaj i nemoj pogresno informisati ljude. U bankama imaju pravo da traze ali mi nemamo obavezu da damo podatke. Mada onda mozemo da se pozdravimo sa kreditima i ostalim uslugama. A komunalni policajci naravno imaju pravo da legitimisu (i njima, kao i ostalim vrstama policajaca) moramo dati podatke/nemamo pravo da ne damo.
    Sto se tice EPS-RTS, tu si u pravu. Mada su obe drzavne firme, kao sto je i Sud, tako da je to unapred izgubljen slucaj (jedino ko hoce u Strazbur, tamo je "sigurica")
  • nadadobric

    25.07.2012 10:05
    o zastiti podataka
    Htela sam da kupim telefon u radnji SMART PHONE ( U Norku) . Kad sam radnici rekla moj broj telefona, devojka mi je izdiktirala moj JMBG, adresu, i dokle mi važi ugovor sa Telekomom. Bila sam zbunjena,i tražila sam od Telekoma obaveštenje. Ni danas ne znam, otkud moji podaci u nekoj radnji. Zvala sam i udruženje potrošača, tamo su mi rekli , da se nije ništa desilo, da nisam oštećena, i zato oni ne mogu da reaguju.Omdusman me je saslušao, i to je sve.
  • iso

    25.07.2012 09:07
    moram ovo da napisem izmedju ostalog dosao sam do saznanja da je krivicno delo to sto je eps dao rts-u nase licne podatke, tj eps je dao trecem licu licne podatke gradjana, a trece lice je rts, i to vam je dragi moji KRIVICNO DELO!!! u bankama vise nemaju prava da vam traze podatke sa licne karte, jedino ko je ovlasten da vam zatrazi licne podatke i licnu kartu je policajac ali ne bilo koji policajac, tipa komunalni policajac ne sme da vas legitimise jer nema ovlascenja...
  • 25.07.2012 08:46
    Opet im "pao sistem", pitam se da li koriste windows 98, jer ipak jako su ozbiljni pa vec 15 godina ne mogu da uloze (od nasih para) u novi sistem ili da angazuju administratora.
  • Autohton

    25.07.2012 08:33
    Ma bre ugradite nam chipove ispod koze,tako da mozete znati u svakom trenutku gde se krecemo!!Neizbezna buducnost..neko je Lucifera oslobodio bukagija!
  • 25.07.2012 08:00
    Sta ima da zivkaju okolo i raspituju se za JMBG kada sve te JMBG imaju u svom sistemu za svakog gradjanina na cije ime stize racun za struju. A broj licne karte moze da trazi samo onaj ko je resio da u vase ime potpise nesto na nekom papiru. Skoro na svakom ugovoru pored licnog potpisa postoji i stavka broj licne karte, od koga je izdata i dokle vazi. Taj "pravnik" iz Elektrovojvodine je resio da sam potpisuje ono sto gradjanin treba da potpise pa iz tog razloga trazi i broj licne karte. Ko god vas nazove i trazi vas JMBG ili broj licne karte oterajte ga u tri lepe p.m. jer uz pomoc ta dva podatka kada se poklapaju sa odredjenom osobom moze da zakljuci i ugovor sa Telenorom, VIP-om, da digne kredit u nekoj banci, . . .
  • blah

    25.07.2012 07:59
    zastita licnih podataka
    Na temu zastite licnih podataka: prosle godine sam nazvao Telekom Srbija da mi aktiviraju jednu njihovu uslugu i sve je moglo telefonom, sto je odlicno, ali na kraju je ispalo da oni imaju i broj moje nove licne karte, a ja im ga nikada ranije nisam dao .... izgleda policija deli nase podatke i kurti i murti ...
  • LimanacNS

    25.07.2012 07:29
    SUP
    Znam da nisam kod teme, ali mooooram da se nadovežem, jer bih na lakat progovorio. Ne znam koliko su građani upućeni, ali u šalter sali SUP-a, u Kralja Petra ne radi sistem za izdavanje brojeva, pa se ujutru od 7:00h opet pravi red. Nije velik, ali je ipak red. Ljudi stanu u red po jedan, službenica ih upiše, da zakažu termin taj dan i onda dolaze opet, kad im je zakazano. Jedva smo se otarasili redova i čekanja u šalter sali, kad ne lezi vraže...
  • 25.07.2012 06:51
    Isti slučaj
    i mene su zvali sa skrivenog broja i raspitivali se da li znam određenu osobu istog prezimena koji živi tamo i tamo... Navodno ga ne mogu pronaći. Kasnije se ispostavilo da zaključuju nekakve ugovore a posao su dali fizičkim licima i agencijama. Preporuka svima je da ukoliko je nepoznati ili mobilni broj, oterajte ih u p..m.. a ako je fixni, tražite da se predstavi i da nazove za 10 minuta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna